Będąc na diecie redukcyjnej i decydując się na zdrowie odżywianie wielu ludzi myśli, że musi zrezygnować z ciast, słodkości i czekolady. A to oczywiście nie jest prawda, ponieważ istnieje mnóstwo przepisów, które nie zawierają cukru, mąki pszennej ani złych kalorii. Nie oznacza to także, że można bez wyrzutów sumienia objadać się takim ciastem, ponieważ jest kaloryczne, ale nie tak bardzo jak zwyczajne ciasta czekoladowe. Najważniejsze to aby pamiętać, że mąkę pszenną i zwykłą czekoladę koniecznie trzeba zastąpić czekoladą o 96% zawartości zdrowego kakao, a mąkę pszenną mąką np. kokosową. Warto także zauważyć, że takie fit ciasta czekoladowe często stają się ciastami bez nabiału i bez glutenu, dlatego sprawdzą się także świetnie w przypadku osób cierpiących na nietolerancje spożywcze.

Głównymi składnikami takich fit ciast czekoladowych (zaraz po czekoladzie) jest jakieś warzywo zapewniające gęstą konsystencję naszemu wypiekowy. Krótko mówiąc – zastępujące mąkę pszenną. Zazwyczaj jest to fasola czerwona, banany bądź bataty. Przepisy te mogą wydawać się być kontrowersyjne, ale zaufajcie nam – ani fasoli, ani batatów w ogólnie nie czuć w takim cieście. Najważniejsze jest, aby bardzo dokładnie je zmiksować na gładką masę.

Przykładowy przepis na fit ciasto czekoladowe:

  • 100 g mąki owsianej
  • 12 g oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 35 g gorzkiej czekolady 96%
  • 10 g kakao (można pominąć)
  • 200 g banana
  • Ksylitol (lub miód w celu nadania słodkości, choć banany też mają jej w sobie dużo).