Naleśniki to przysmak nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Szczególnie że można je serwować zarówno na słodko jak i na słono. Rozwijający się w Polsce trend naleśnikowy można także zauważyć na ulicach, ponieważ na każdym rogu pojawiają się nowe naleśnikarnie niczym grzyby po deszczu! Jednak po co przepłacać, skoro idealne naleśniki można przygotować w domowym zaciszu? Wiele osób poddaje się po kilku nieudanych próbach w kuchni, ale dzisiaj zdradzimy Wam jak wygrać w tych zawodach!

Przepis na idealne naleśniki

Największy odsetek ludzi ma problem z oceną idealnej konsystencji ciasta na naleśniki, a właśnie ona stanowi jeden z ważniejszych punktów całej walki. Każdy kucharz zrozumie wyrażenie „nie za gęste, nie za rzadkie”, ale dla kompletnego laika jest to nic nieznaczący zbiór słów… Prawda jest taka, że aby skutecznie ocenić konsystencję ciasta, należy nabrać je na łyżkę i przelać do miski. Jeśli strumyk ciasta nie będzie się „rozrywał” w locie, to znaczy, że ciasto jest idealne! Jakich składników nie może zabraknąć, aby ciasto było smaczne? Podstawą przepisu jest: mleko, jajka, mleko i masło/olej. Do smaku można dodać cukier puder, cukier wanilinowy bądź aromaty i szczyptę soli. W przypadku naleśników wytrawnych sól, pieprz i zioła do smaku (np. prowansalskie). I co potem?

Podstawa idealnych naleśników to…

Oczywiście patelnia! Naprawdę nie warto tracić ani czasu ani ciasta na smażenie naleśników na zwykłej patelni. Nie będą miały idealnego kształtu, idealnej grubości ani idealnego rumienia! Patelnie do naleśników są odpowiednio wyprofilowane tak, że ciasto naleśników rozlewa się na nich tworząc cieniutką warstwę i nagrzewa się na całej powierzchni, a nie tylko w centrum. Ich niezaprzeczalnym atutem jest także nieprzywierająca powłoka, z której są wykonane. Na rynku dostępne są patelnie z powłokami teflonowymi, mineralnymi i ceramicznymi. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania naleśniki nie będą przywierały do patelni i dzięki temu ich smażenie nie wymaga użycia ani kropli oleju! Sprawia to, że danie nie jest tak tłuste, a naleśniki są idealnie przyrumienione!

Patelnie do naleśników i inne akcesoria kuchenne kupisz na: https://naczynia.olkusz.pl/