bufet

Wyposażenie dla cateringu i bufetu to aktualnie jedno z większych wyzwań, z jakimi muszą się zmierzyć tak wieloletni zawodowi restauratorzy, jak i zapaleni właściciele niewielkich nawet knajpek. Dobry bufet jest niejako wizytówką świetnego lokalu gastronomicznego i nic dziwnego, że aktualnie firmy dosłownie prześcigają się w przygotowaniu wspomnianego bufetu lub szerzej, całej oferty cateringowej w jak najlepszy sposób. My postaramy się podpowiedzieć, jak dobrze wyposażyć restauracyjny bufet i sprawić, aby korzystający z niego goście wspominali go jeszcze przez długi czas!

Meble cateringowe, czyli rzecz absolutnie podstawowa

Odpowiadając na pytanie, jak należycie wyposażyć bufet nie można nie stwierdzić, że meble cateringowe to po prostu punkt wyjścia. Właściwe meble, do których zaliczamy: stoły, stoliki ławki i krzesła cateringowe, a także towarzyszące im wyposażenie dodatkowe w postaci odpowiednich, często białych obrusów oraz pokrowców, to zupełna podstawa, która nie tylko czyni bufet efektownym wizualnie, ale zapewnia także sprawną obsługę nawet wielu gości i bezpieczeństwo przed wywróceniem konstrukcji. Dobre meble cateringowe powinny cechować się trwałą konstrukcją, a ta cześć z nich, która będzie przeznaczona pod organizację imprez plenerowych, powinna dodatkowo odznaczać się zupełną odpornością na wilgoć i rdzę. Inaczej będziemy zmuszeni do regularnej wymiany mebli na nowe, co oczywiście mocno obciąży budżet każdego lokalu gastronomicznego. Sam wygląd to zaś sprawa niejako drugorzędna, gdyż i tak w tej mierze wszystko zależy od właściwego udekorowania, o czym zresztą napiszemy szerzej w podsumowaniu artykułu.

Termosy gastronomiczne i ich rosnąca popularność

Równie ważne jak meble cateringowe są również termosy gastronomiczne, czyli produkty, za pomocą których zachowamy naszą kawę, herbatę lub inne ciepłe napoje w świeżym, odpowiednim stanie nawet podczas długich godzin funkcjonowania bufetu. O ile można dyskutować, czy goście korzystający z bufetu zdecydują się uraczyć tym czy innym daniem, o tyle z całą pewnością wezmą filiżankę aromatycznej kawy lub herbaty i od jej smaku, w tym temperatury, w dużej mierze zależy ocena całości. Trzeba jednocześnie powiedzieć, że dla standardowych potrzeb bufetowych nie wystarczy zwykły termos z rączką i przyciskiem (a w wersji bardziej zaawansowanej – z efektywnie działającą pompką) i od razu warto zainwestować w wyspecjalizowany termos cateringowy (lub bufetowy), umożliwiający zazwyczaj przechowanie blisko dziesięciu litrów gorącego napoju. Dużą zaletą tego typu urządzeń jest zupełna łatwość ich mycia i bieżącego utrzymania, stąd raz kupione, powinny nam służyć przez długi czas, co jest po prostu opłacalne finansowo.

bufet

Nie zapomnijmy również o koszach i pojemnikach do transportu

Obok wymienionych wyżej pozycji, nie można także odmówić istotności inwestycji w odpowiednie kosze i pojemniki służące do transportu potraw bufetowych lub cateringu jedzenia. Podstawową cechą takich pojemników jest z całą pewnością ich termoizolacyjność. Pojemniki transportujące zdecydowaną część pożywienia pod catering powinny z jednej stronie należycie chronić jedzenie przed wystygnięciem, a równocześnie zapewniać, aby dostarczane desery i lody nie uległy roztopieniu. Dodatkowo, same kosze, wykonane tak z tworzyw sztucznych, jak i odpowiednich stopów metali, powinny być przede wszystkim wytrzymałe i zaopatrzone w rączki umożliwiające ich pewny chwyt. Chodzi nie tylko o bezpieczeństwo transportu, ale i zapewnienie minimum komfortu pracowników oddelegowanych do obsługi cateringowej. Na szczęście na rynku aż roi się od tego typu, dobrych koszy i pojemników i mówiąc krótko, jest w czym wybierać.

Reasumując, bufet należy wyposażyć z głową!

Aby podsumować dzisiejszy artykuł, wystarczy niejako stwierdzić, że aby bufet wyposażyć dobrze, trzeba to zrobić, kierując się troską o finalnego klienta, czyli w tym przypadku gości smakujących daną jedzenie z danej usługi cateringowej, bądź na przykład uczestników konferencji, spotkania i innych, korzystających z dobrodziejstwa bufetu. Troska ta powinna się przejawiać w zapewnieniu im smacznego, ciepłego (kiedy jest to konieczne) jedzenia i napojów, podanego na solidnych, bezpiecznych meblach cateringowych, a sama dostawa powinna się odbywać przy użyciu stosownych, bezpiecznych koszy i pojemników do transportu. Trzeba pamiętać również o tym, że całość bufetu powinna być udekorowana stosownie do danej okazji. Inaczej przystrojony będzie bufet w przestronnej hotelowej jadali, a inaczej wypełniony łakociami „słodki stół” weselny. Tak czy inaczej widzimy, że obecnie panuje moda na minimalizm, stąd i dekoracja powinna być raczej o umiarkowanym rozmachu.