Pierogi to kultowe już polskie danie. Wiele osób próbuje i eksperymentuje z przepisami i nie może trafić na ten jeden idealny. Ale my dzisiaj zdradzimy wam kilka sekretów, dzięki którymi uzyskanie idealnego ciasta na pierogi stanie się łatwizną!

Zaczniemy od listy składników:

  • 0,5 kg mąki
  • Szklanka wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • Odrobina soli

Z racji, że to właśnie ciasto na pierogi sprawia zawsze najwięcej problemów, to dzisiaj zajmiemy się tylko tą kwestią przepisu. Wypełnienie pierogów to tak naprawdę już tylko formalność, ponieważ to ciasto decyduje o jakości pierogów.

Przed połączeniem mąki i wody należy wodę zagotować. Dopiero wrzątkiem zalewamy mąkę znajdującą się w misce. I mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W tym momencie musimy odstawić zamieszane ciasto do wystygnięcia, aby podczas dodawania jajka nie doprowadzić do ścięcia się białka. Po ostygnięciu mąki i wody dodajemy nasze jajko i olej. Zagniatamy ponownie do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Jest to kluczowy element przygotowywania ciasta. Jeśli masa będzie za luźna – można dodać odrobinę mąki. Jeśli źle zabierzemy się do tego momentu zagniatania, to pierogi podczas gotowania mogą się nam zwyczajnie rozpaść.

Po zagnieceniu zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło. Dzięki temu pierogi będą delikatniejsze, a ciasto będzie łatwiej się wałkowało. Po wrzuceniu do wody gotujemy 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Trzeba pamiętać, aby gotować pierogi na małym ogniu.