
Pierogi to kultowe już polskie danie. Wiele osób próbuje i eksperymentuje z przepisami i nie może trafić na ten jeden idealny. Ale my dzisiaj zdradzimy wam kilka sekretów, dzięki którymi uzyskanie idealnego ciasta na pierogi stanie się łatwizną!
Zaczniemy od listy składników:
- 0,5 kg mąki
- Szklanka wody
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- Odrobina soli
Z racji, że to właśnie ciasto na pierogi sprawia zawsze najwięcej problemów, to dzisiaj zajmiemy się tylko tą kwestią przepisu. Wypełnienie pierogów to tak naprawdę już tylko formalność, ponieważ to ciasto decyduje o jakości pierogów.
Przed połączeniem mąki i wody należy wodę zagotować. Dopiero wrzątkiem zalewamy mąkę znajdującą się w misce. I mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W tym momencie musimy odstawić zamieszane ciasto do wystygnięcia, aby podczas dodawania jajka nie doprowadzić do ścięcia się białka. Po ostygnięciu mąki i wody dodajemy nasze jajko i olej. Zagniatamy ponownie do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Jest to kluczowy element przygotowywania ciasta. Jeśli masa będzie za luźna – można dodać odrobinę mąki. Jeśli źle zabierzemy się do tego momentu zagniatania, to pierogi podczas gotowania mogą się nam zwyczajnie rozpaść.
Po zagnieceniu zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło. Dzięki temu pierogi będą delikatniejsze, a ciasto będzie łatwiej się wałkowało. Po wrzuceniu do wody gotujemy 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Trzeba pamiętać, aby gotować pierogi na małym ogniu.