Kuchnia turecka uwodzi nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również swoim aromatem i zapachem. Najpopularniejszą turecką potrawą w Polsce jest oczywiście kebab. Niestety, w większości przypadków ciężko jest znaleźć kebab, który smakowałby jak ten oryginalny. Poza tym, specjałów z Turcji, które warto spróbować, jest o wiele więcej. Wystarczy odwiedzić lokal „Osmania na warszawskim Powiślu, by się o tym przekonań.

Czy wiesz jak smakuje Adana Kebab?

Pewnie wiele razy jadłeś/jadłaś coś, no nazywało się kebabem. Czy jednak miał on coś wspólnego z oryginałem? W Turcji skosztować można różnych kebabów. Jednym z popularniejszych jest Adana Kebab. Składa się on z mielonej jagnięciny, która została wymieszana z tłuszczem z ogona. Nie chodzi tylko o skład tego kebaba, ale również jego formę przygotowania. Powinien być on ręcznie uformowany na charakterystycznym żelaznym szpicu, a następnie opalny węglem drzewnym z grilla. To niepowtarzalny smak, a sam kebab czerpie swoją nazwę z jednego z tureckich miast na południu kraju. Warto go spróbować, a w tym celu wcale nie trzeba wsiadać w samolot. Wystarczy przyjść do „Osmanii”!

Kuchnia turecka to nie tylko kebab

Kuchnia turecka to więcej niż popularny kebab. To również falafel i grillowane mięso. To aromatyczne zupy. To świeży hummus oraz specjalny chlebek pita. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kuchnia turecka to raj dla wegetarian. Choć mięso jest w Turcji bardzo popularne, nie brakuje dań opartych o roślinne składniki. Dlatego też „Osmanię” odwiedzić mogą również osoby niejedzące mięsa. Oferta jest rozbudowana i pełna różnych smaków. Każdy więc znajdzie coś dla siebie! Niezależenie od wybranego dania można być pewnym, że zostało ono przygotowane w oparciu o oryginalne receptury i składniki. W warszawskim lokalu na Powiślu można więc sprawdzić jak smakuje Turcja. Więcej informacji o serwowanych daniach znaleźć można na stronie https://www.osmania.pl/. Warto zapoznać się z ofertą, zwłaszcza, że istnieje możliwość kupna dań na wynos.

Mnogość budek z kebabami, które zakupić można w każdym większym polskim mieście sprawia, że kuchnia turecka wydaje się być nam znajoma. Nic bardziej mylnego, bo o oryginalnego kebaba jest bardzo trudno. Zresztą, turecka kuchnia to nie tylko słynny kebab. Warto się o tym przekonać na własnej skórze i spróbować dań opartych o prawdziwe, tureckie receptury. Mieszkańcy Warszawy mają ułatwione zadanie. Wystarczy, że wybiorą się do lokalu „Osmania”, gdzie znajdą najróżniejsze propozycje, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.

Idealnym dopełnieniem do jagnięciny będzie dobrze dobrane wino. Sprawdź oferte na wybieramwino.pl