
Spaghetti Carbonara to jedno z najpyszniejszych i najłatwiejszych dań, jakie można sobie wyobrazić. Tak naprawdę cała kuchnia włoska jest bogata w takie danie – tanie i szybkie. Dzisiaj przedstawimy nieco zmodyfikowany i smaczny nasz autorski przepis na to danie.
Składniki:
- Makaron typu Spaghetti
- Boczek ok. 300g
- Cebula
- Śmietana 30% 450 ml
- 40 dag sera żółtego
- 2 jajka
- Pieprz i sól
Ilość boczku, sera czy makaronu tak naprawdę zależy od waszych indywidualnych preferencji. Na pewno po pierwszym razie będziecie w stanie stwierdzić, czy warto coś zmodyfikować. Idealne potrawy rzadko są gotowe ot tak.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i cebulkę. W tym czasie gotujemy wodę na makaron i wrzucamy go do wrzątku. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek i cebulkę delikatnie podsmażamy – najlepiej na małym ogniu. Mniej więcej po 10 minutach dodajemy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię. W tym momencie najważniejsze jest cierpliwość – zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy smakom przeniknąć w makaron przez ok. 10 minut – co jakiś czas mieszając.
W tym czasie wlewamy naszą śmietankę do miski, dodajemy dwa jajka i mieszamy – przyprawiamy dużą ilością pieprzu i odrobiną soli. Do tej mieszanki tarkujemy żółty ser. Jeśli boczek i cebulka są już podsmażone wraz z makaronem – dolewamy nasz sos na patelnię i na małym ogniu czekamy aż się zagotuje. Ponownie ważna jest cierpliwość, aby smaki dokładnie się przeniknęły. Czekamy aż ser się rozpuści i sos zredukuje i gotowe!