Food trucki cieszą się coraz większą popularnością. W Polsce rozkręcały się w latach 90. Jednak ze względu na coraz gorszą jakość i brak przestrzegania higieny, a także okrojone menu straciły na wartości. Teraz przechodzą prawdziwy renesans!

Otwarcie własnej restauracji wiąże się z dużymi kosztami oraz sporym ryzykiem – to pokazały szczególnie dwa ostatnie lata, kiedy gastronomia na całym świecie upadała ze względu na obostrzenia covidowe. Ile kosztuje otwarcie własnej restauracji? Podliczmy. Wynajem lokalu, remont, wyposażenie, załoga, zamówienie produktów, reklama – niektórzy uważają, że pół miliona złotych może się przydać. Jest tańsza opcja – lokal na kółkach czyli food truck!

Taniej niż własna restauracja

Otwarcie food truck jest zdecydowanie tańsze niż otwarcie własnej restauracji. Koszt zakupu samochodu waha się od 25 do 50 tys. zł. Dla porównania, lokal w centrum Warszawy o pow. 160 mkw można nabyć za 130 tys. zł. Zaletą mobilnej gastronomii jest właśnie mobilność. Wiosną w tygodniu możesz wynająć miejsce postojowe w Warszawie, a na weekend wyjechać nad morze lub nad popularne jezioro. Właśnie – miejsce postojowe. Zostańmy w Warszawie. Tutaj urząd zabrania postoju w strefie publicznej. Podobnie jest w innych miastach.  Jeśli złamiemy ten zakaz możemy liczyć się z mandatem – nawet 5000 zł. Dlatego warto poszukać miejsca postojowego wśród prywatnych właścicieli. Jest to koszt rzędu 1000 zł miesięcznie.  Prowadząc food truck wydamy także mniej na zespół obsługujący Klientów. Zamiast 10 kelnerów możesz być sam albo mieć załogę dwuosobową na jednej zmianie. To zależy od Ciebie.

Nie oszczędzaj na jakości!

Jak widzisz, prowadzenie food truck jest tańsze od restauracji. To nie oznacza, że warto oszczędzać na wszystkim. Jak wcześniej wspominaliśmy, street food w pewnym momencie odszedł do lamusa. Okrojone menu, zatrucia, brak zaufania ze względów higienicznych do food trucków były zmorą.  Moda na uliczne jedzenie wróciła, ale też wzrosły wymagania. Nie wystarczy, że będziesz mieć w swojej ofercie sandwiche i zapiekanki. Potrzebujesz konkretnego, mocnego menu, a do tego niezbędny jest profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Jeśli wybierasz food truck z kuchnią meksykańską czy oferujący burgery to koniecznie zaopatrz się w opiekacze, grille kontaktowe, tostery, mikrofalówki, podgrzewacze do parówek, frytownice, płyty grillowe, rożen do kebaba czy kurczaków. Masz pomysł na włoski wóz? Niezbędne będą piece do prawdziwej włoskiej pizzy, kuchenka indukcyjna lub gazowa oraz garnki do gotowania makaronu, piekarnik do lasagne czy zapiekanek z tortellini. Wolisz coś na słodko? Nie ma problemu! Doskonale sprawdzą się naleśnikarki, gofrownice, witryny z pojemnikami do lodów, wyciskarki do soków czy sokowirówki. Style i smaki możesz też mieszać – w końcu food truck to nieograniczone możliwości! Nie zapomnij o higienie! Dopasuj koniecznie zmywarkę, która szybko i sprawnie upora się z brudem, a do tego zabije bakterie i wirusy!