Gwiazdki Michelin przyrównuje się w gastronomii do Oskarów. Są to oceny corocznie wydawane przez francuskie stowarzyszenie i choć te kulinarne są najpopularniejsze, to przewodniki Michelin nie dotyczą tylko jedzenia, ale także hotelarstwa i atrakcji turystycznych. Znajdują się w nich oceny, zdjęcia i porady. Pierwszy taki poradnik został wydany w 1900 roku i dotyczył jedynie terenu Francji. Obecnie jest to najbardziej prestiżowa ocena kulinarna, o której marzy każdy szef kuchni. W Polsce jedynie dwie restauracje mają jedną gwiazdkę Michelin. Miejsc na świecie, którym przydzielono trzy gwiazdki (największa ilość) jest naprawdę garstka. Restauracje są oceniane pod każdym względem, nie tylko tym smakowym. Ocenie podlega wystrój, zachowanie i kultura obsługi, złożoność menu, gotowość na modyfikacje przepisów według woli klienta i oczywiście smak, podanie dania i dobór wina, a także składniki, z których całe danie zostało wykonane. Koneserzy wykonujący ocenę zjawiają się w restauracji anonimowo.

Restauracje z gwiazdką Michelin

Do niedawna tylko jedna restauracja w Polsce mogła poszczycić się tym zacnym tytułem posiadacza gwiazdki Michelin. I była to restauracja znajdują się w Warszawie o nazwie Atelier Amaro, w której nie występuje typowa karta menu, a tzw. momenty, które zmieniają się wraz z dostępnością produktów i wizją szefa kuchni, którym jest Wojciech Modest Amaro. Restauracja ta cieszy się gwiazdką już od 2013 roku, a w 2016 roku do tego pięknego grona dołączyła restauracja Senses, która także znajduje się w Warszawie.