barletta

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego to nie tylko bardzo ciekawa praca, fascynujące i pełne nowych wyzwań zajęcie, ale także cała masa obowiązków, które pojawiają się każdego dnia. Robienie zakupów, dbanie o porządek w lokalu, dbanie o zespół, marketing restauracji, a także pilnowanie tego, aby wszystko działało jak należy. To wszystko sprawia, że praca w restauracji nie kończy się nigdy. Warto także wiedzieć, jakie są obowiązki regulowanie prawnie.

Separatory – czyszczenie, konserwacja, serwis

Separatory są to urządzenia, dzięki którym możliwe jest oddzielanie wody i innych płynnych ścieków od tłuszczu. Działa wykorzystując grawitacje, ponieważ tłuszcz jest lżejszy od wody. Separatory są nie tylko fajnym i potrzebnym gadżetem, ale są po prostu obowiązkowe. Lokale gastronomiczne mają w obowiązku posiadać sprawne separatory. Aby działały bez zarzutu i nie zakłócały pracy kuchni niezbędne jest ich czyszczenie i serwisowanie. O ile serwisowanie wystarczy wykonywać raz na rok, bądź raz na pół roku, zależy od wieku i stanu separatora, o tyle czyszczenie separatorów powinno być wykonywane przynajmniej raz w miesiącu. Jest to szybkia praca i zajmuje nie więcej niż kilkadziesiąt minut, natomiast skutki nie wykonywanie tego regularnie mogą być opłakane.

Skup oleju przepracowanego

Kolejną ważną kwestią jest skup oleju przepracowanego. Olej ten w dużych restauracjach, czy innych lokalach gastronomicznych, zwłaszcza typu fast food, pojawia się codziennie. I z pewnością nie są to niewielkie ilości tylko wręcz przeciwnie, całe litry oleju przepracowanego. Olej ten jest niebezpieczny dla zdrowia człowieka i musi być utylizowany. Aby takiej utylizacji dokonać, niezbędne jest zatrudnienie odpowiedniej firmy, która zajmuje się zbieraniem i wywożeniem oleju przepracowanego do odpowiedniego miejsca. Skup oleju przepracowanego organizowany musi być przez firmę do tego odpowiednio przygotowaną. Jako restaurator obowiązkiem jest zadbać, żeby firma, którą do tego celu wynajmujemy, miała wszystkie odpowiednie certyfikaty, dostarczała nam bańki do przechowywania pomiędzy wywozami i co najważniejsze podpisała z nami umowę, która będzie zawierała wszystkie szczegóły.

Zarówno separatory jak i skup oleju przepracowanego to kwestie, które są obowiązkowym elementem prowadzenia restauracji, zwłaszcza przy zmianach związanych z BDO warto o nich pamiętać. Zadaniem tych działań jest ochrona środowiska naturalnego przez odpadami, które są dla niego i dla człowieka niebezpieczne. Otwierając restaurację koniecznie trzeba mieć to na uwadze.