Często w życiu studenta pojawiają się dni braku pieniędzy i jednoczesnej ochoty na świetne i tanie śniadanie. Właśnie takie przepisy przedstawimy w dzisiejszym wpisie.

Co na śniadanie?

Tanie składniki? Jajka – w Lidlu bądź Biedronce 10 jajek można kupić za ok. 4 zł. Nie jest to wygórowana cena, a jakość jest bardzo dobra. I to właśnie jajka są najczęściej wybieranym produktem w porze śniadaniowej. Dlaczego? Są tanie, łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbyt dużej ilości składników, aby smakować rewelacyjnie!

Jak zrobić muffiny jajeczne na śniadanie?

Przepis jest banalny i na pewno możliwy do wykonania dla każdego z Was. Wystarczy wbić do miseczki 2-3 jajka, dodać cokolwiek, co aktualnie mamy w lodówce. Może to być szynka, pomidor, cebulka, ogórek kiszony, pietruszka, koperek, oliwki czy papryka. W tym momencie mamy całkowitą dowolność.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu (tyle ile dodajcie zazwyczaj do jajecznicy z 3 jajek, kwestia indywidualnego smaku) i wszystko ładujemy do małego żaroodpornego naczynia (mogą być także silikonowe foremki do muffinków – za 4 zł 8-częściowy zestaw w Pepco) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 10-15 minut (w zależności, czy lubicie jajka mocno ścięte czy nie). Siłę ścięcia jajka możecie sprawdzić wbijając metalowy widelec i oceniając palcami jego wilgotność. Jeśli uważacie, że muffiny są gotowe – wyjmujecie je z piekarnika, przekładacie na talerzyk i voila!

Gotowe do podania, może jeść z chlebem, mlekiem, czy jakkolwiek lubicie! Oczywiście w przypadku mniejszych naczyń, to przygotowana zalewa starczy wam na więcej niż 1 muffinkę! Smacznego!