Każdy lokal gastronomiczny i obiekt, zajmujący się zbiorowym żywieniem powinien mieć specjalnie wydzieloną przestrzeń, służącą do zmywania brudnych naczyń stołowych i akcesoriów kuchennych. Dzięki odpowiednio zaaranżowanej i dobranej do specyfiki działalności danej firmy zmywalni, personel może zaoszczędzić czas, energię elektryczną i wodę. To bardzo ważne aspekty w funkcjonowaniu lokali, działających w branży gastronomicznej, ponieważ takie oszczędności sprawiają, że firma może generować większe zyski. Jak zatem wyposażyć zmywalnię, by była funkcjonalna i nowoczesna?

Jakie powinno być profesjonalne wyposażenie zmywalni?

Można je podzielić na dwie kategorie: meble nierdzewne i urządzenia gastronomiczne. Oczywiście podstawowym elementem wyposażenia zmywalni restauracyjnej, hotelowej, szpitalnej czy stołówki są profesjonalne zmywarki gastronomiczne. Na rynku jest ich całkiem spory wybór, oferujący najnowocześniejsze rozwiązania konstrukcyjne, które zapewniają płynną, wydajną i bezawaryjną pracę. Nowoczesne, przystosowane co ciągłej pracy zmywarki mają różne zastosowania, np. kapturowe z funkcją wyparzania, przeznaczone są do lokali obsługujących dużą liczbę gości. Producenci oferują zmywarki przeznaczone do tac i garnków, blach i koszy piekarniczych, urządzenia do naczyń i szkła z pompą spustową, z dozownikiem płynu i pompą zrzutową. Takie nowoczesne zmywarki spełniają wszystkie standardy sanitarne, wymagane przez sanepid. Są oszczędne, cicho i wydajnie pracują, cechują się wygodą użytkowania i bezawaryjnym działaniem.

Co jeszcze powinno się znaleźć na wyposażeniu zmywalni?

Bezpieczna i wygodna praca to nie tylko zmywarki. Bardzo przydatne są także stoły lub szafki na brudne naczynia, gastronomiczne baterie mieszające, baterie gastronomiczne z wylewką i napełniaczem, sztorcowe, łokciowe, z prysznicem, zlewy i kosze na odpadki. Wyposażenie zmywalni to także płyny do maszynowego mycia naczyń i szkła, ich nabłyszczania, a także profesjonalne suszarki do rąk czy kosze do sztućców, tac, talerzy i szkła. Renomowana, dbająca o wysoką jakość obsługi restauracja powinna się zaopatrzyć w maszynę do polerowania naczyń szklanych i sztućców, które powinny być – jak wszystkie zresztą elementy zastawy stołowej – nieskazitelnie czyste.

Dlaczego meble i urządzenia nierdzewne są najlepszym rozwiązaniem?

Wyposażenie pomieszczenia, służącego do zmywania powinno być wykonane z najlepszych gatunkowo materiałów, a takim jest niewątpliwie stal nierdzewna. Urządzenia i meble gastronomiczne, wykonane z tego tworzywa są estetyczne, odporne na uszkodzenia mechaniczne i bardzo łatwo je utrzymać w czystości.

Sprawdź ofertę https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zmywalnia-i-higiena/16!